Чи відчуваєте печіння в роті після їжі? У цього є 2 причини — одна гірша за іншу

Чи відчуваєте печіння в роті після їжі? У цього є 2 причини — одна гірша за іншу

Чи відчуваєте печіння в роті після їжі? У цього є 2 причини — одна гірша за іншу

Дискомфорт у роті після деяких овочів та фруктів – це норма. Навряд чи є на світі людина, яка розжує лимон і навіть не скривиться. Інша справа, якщо печіння і свербіж з’являються від звичайнісіньких продуктів і не проходять після їжі. Про захворювання язика детальніше читайте тут https://shashlichok.org.ua/?p=3443.

Печіння в роті через мікротравми

Перша причина неприємних відчуттів у роті після їжі – мікротравми або виразки на слизовій оболонці язика, піднебіння або щік. У цьому випадку свербіж чи печіння з’являються, як правило, після вживання деяких фруктів та овочів, у яких багато кислоти. Наприклад: – Цитрусові, – Яблука, – Помідори.

Через що може пошкодитися слизова оболонка: – інфекції (стоматити, ерозії), – механічна дія гострими краями їжі, сколами на зубах, сторонніми предметами, – опіки їжею або напоями.

Зрозуміти, що причина саме в цьому можна через те, що дискомфорт відчуватиметься лише у місцях ушкодження. Крім того, він буде тимчасовим: як тільки ранки загояться, свербіж і печіння більше не турбуватимуть, запевнила Філева.

Чи відчуваєте печіння в роті після їжі? У цього є 2 причини — одна гірша за іншу

Печіння у роті як симптом алергії

Найбільш серйозна причина печіння та сверблячки у роті після вживання фруктів – оральний алергічний синдром. Оральна алергія може виникати і сама по собі, але найчастіше вона все ж таки пов’язана з сезонною алергією на пилок.

У деяких овочах та фруктах присутні молекули білка, схожі на алергенні молекули у пилку. Імунна система реагує на них так само — запускає алергічну реакцію лише з локальними проявами. Так у людей з алергією на березу, наприклад, може виникати оральна алергія на яблука, персики та селера, пояснила лікарка.

Найнебезпечніші продукти: – Фрукти: персики, нектарини, інжир, вишня, манго, апельсини, малина, полуниця, диня; – Овочі: артишок, гарбуз, бобові, городна зелень, морква; – горіхи: мигдаль, фундук, арахіс; – інші продукти – пшениця, овес, мед.

Ігнорувати прояви оральної алергії не можна, інакше симптоми можуть поширитись далі по тілу. У тому числі можуть розвинутись небезпечні для життя стани — бронхіальна астма, набряк Квінке, анафілактичний шок, попередила лікарка.

Порада фахівця: як тільки ви відчули печіння або свербіж у роті, відкладіть продукт, який ви їсте. Якщо реакція не проходить або повторюється, йдіть до алерголога.

Чому пахне з рота

Неприємний запах із рота називається галітоз. І з’являється він не лише через те, що людина не почистила зуби зранку. Буває, що людина стежить за гігієною ротової порожнини, але вже через кілька хвилин після чищення зубів дихання знову стає несвіжим.

Гастроентеролог назвав три причини запаху з рота: – проблеми з ротовою порожниною: неправильна гігієна, захворювання ясен (пародонтит та гінгівіт), – захворювання ЛОР-органів – горла, носа та горлянки (хронічний тонзиліт або синусит), – психологічні проблеми (стрес, депресія та ін.).

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *