Навісимо на повну! Продовжуємо вивчати навісне обладнання для мотоблоків та культиваторів

Навісимо на повну! Продовжуємо вивчати навісне обладнання для мотоблоків та культиваторів

Огляд навішування для мотоблоків

Мотоблоки – мобільні агрегати, що виконують функцію тягової сили. Різне навісне обладнання дозволяє суттєво розширити базовий набір можливостей та окрім культивації виконувати інші операції – садити насіння, викопувати врожай, заготовляти сіно, прибирати сніг чи сміття, колоти дрова.

Поговоримо про те, що ще можна використовувати з мотоблоком, яке навісне обладнання багаторазово розширить його функціонал та дозволить використовувати його можливості “на повну”, а нові запчастини від https://agrotech-trading.com.ua/zapchasti-motobloka.html дадуть йому більше сил.

Способи встановлення навісного обладнання на мотоблок

Наважка може бути активною або пасивною. У першому випадку для здійснення будь-яких дій використовується енергія двигуна. Частини навісного обладнання можуть здійснювати обертальні, поступальні чи комбіновані рухи. При цьому пристрої встановлюються замість коліс на приводний вал або вал відбору потужності ВОМ, розташований в задній або передній частині мотоблока.

Вал відбору потужності надає руху активне навісне обладнання.

Пасивна навішування на відміну активної не робить самостійних дій. Вона кріпиться до мотоблока за допомогою зчеплення як механічне навантаження і не споживає безпосередньо потужність двигуна.

 Навісимо на повну! Продовжуємо вивчати навісне обладнання для мотоблоків та культиваторів

Плуги та підгортачі

Плуги призначені для глибокого обробітку землі. Прорізають і обертають пласт ґрунту, добре справляються з цілиною та дуже твердим ґрунтом. Кріпляться до мотоблока на зчіпці.

Основний робочий інструмент – загострений лемеш. В однокорпусних плугах він один, в реверсних оборотних – два, дзеркально розташовані. За типом плуга влаштований і підгортальник, наконечник якого має V-подібну форму. Також поширені дискові підгортачі.

Борони

Служать для вирівнювання та більш ретельного розпушування вже оброблених плугом ґрунтів.

Для фермерської та дачної техніки випускаються 4 види борін:

  • зубна – сталева рама із зубцями;
  • голчаста – зовні схожа на зубну, але зі змінними вигнутими штирями;
  • дискова – робочими інструментами є диски, закріплені на сталевому каркасі;
  • роторна – активна борона у формі циліндра із зубчастими дисками та похилими ножами, встановлюється замість коліс.

Крім розпушування, борона добре подрібнює грудки, розбиває кірку, змішує землю з добривами.

Картоплесаджалки та картоплекопачі

Зручне обладнання для вирощування картоплі. Картоплесаджалка полегшує посадку бульб. Насіннєвий матеріал завантажується в бункер, звідки надходить у борозну за допомогою спеціального дозатора. Картоплесаджалку можна використовувати для одночасного внесення добрив та мульчі.

Приклад роботи картоплесаджалки

Картоплекопувач кріпиться ззаду мотоблока на зчіпку або вал відбору потужності. Полегшує збирання картоплі, буряків, моркви тощо. Навіть за наявності бур’янів ефективно витягує коренеплоди із землі.

Типи картоплекопачів:

  • віялові (стрілчасті) – пасивна навішування, що підтягує із землі картоплини за допомогою сталевих зубців і витягує їх на поверхню;
  • Вібраційні – додатково відсівають грунт на вібраційному столі (за принципом гуркоту);
  • Транспортерні – підрізають лемешом шар грунту з картоплею, переміщають по гратчастій транспортерній стрічці і скидають на землю або в тару.

Для легких мотоблоків підходять прості моделі картоплекопачів. Більш важка техніка, оснащена валом відбору потужності, сумісна з вібраційним та транспортерним обладнанням.

Сівалки

Обладнання пасивного типу кріпиться за допомогою зчіпного пристрою. Принцип роботи:

  1. Лемех, закріплений на сошнику, нарізує борозни.
  2. Насіння з бункера по сім’япроводу надходить на висівні диски.
  3. Посадки прикочуються катком і підпушуються боронкою.

Сівалка може висівати одразу від 5 до 12 рядів овочів або сидератів. На великих площах навісне обладнання дозволяє за одну прохідку виконати величезний обсяг робіт.

Навісимо на повну! Продовжуємо вивчати навісне обладнання для мотоблоків та культиваторів

Косарки роторні

Зрізають траву за допомогою горизонтальних дисків, що крутяться. Залежно від поставлених завдань є моделі:

  • для заготівлі сіна – зрізають рослинність близько до кореня;
  • для стрижки газону – подрібнюють траву, яка підсихає і перетворюється на перегній;
  • для формування тюків або рулонів – зрізують та укладають стебла у певному напрямку.

Роторні косарки оснащені системами безпеки та захистом від перевертання на нерівній поверхні.

Граблі навісні

Для вирівнювання ґрунту, збирання сіна чи бур’янів використовуються установки різних конструкцій:

  • валкові;
  • поперечні;
  • карусельні;

Граблі як активна навішування кріпляться до валу відбору потужності мотоблока або як пасивна – до зчіпки за допомогою пружинного елемента.

Бульдозерні відвали для снігу та ґрунту

Для очищення проїзду, автостоянки або пішохідної доріжки від свіжого снігу це обладнання буде великою підмогою. Снігоприбиральний відвал є вигнутим товстим листом металу з гумовою смугою знизу. Встановлюється на мотоблок спереду на маточину.

При проходженні ніж зрушує снігову масу убік, звільняючи простір. Може використовуватися також для благоустрою території, коли потрібно перемістити невеликі обсяги пухкої землі, піску.

Дровоколи

Насадка з конусоподібним наконечником приводиться в дію двигуном мотоблоку. При обертанні загострений конус впроваджується в деревину і розщеплює поліно більш дрібні частини.

Дровокол зручний при заготівлі дров для лазні, печі чи опалювального котла. Може розколювати поліни дуже великого діаметра, що не піддаються колінку сокирою.

Навісимо на повну! Продовжуємо вивчати навісне обладнання для мотоблоків та культиваторів

Роторні щітки

Прибирання сміття значно полегшується, якщо до мотоблока підключити роторні дискові щітки. Вони ефективно змітають із поверхні доріжок пісок, листя, сніг, скошену траву тощо.

Роторні щітки можуть повертатись у різні боки, що дозволяє використовувати їх без перерви на переустановку. Великий плюс – змінна щетина, яку легко замінити після стирання.

Причепи та візки

Призначені для переміщення вантажів до 500 кг. Кріпляться до ззаду мотоблока за допомогою навішного, напівнавісного або причіпного пристрою.

Причепи можуть бути одновісними або двовісними. Багато моделей обладнуються сидінням для водія.

Грунтозачепи

Кріпляться до приводного валу замість коліс. Поліпшують прохідність за рахунок гарного зчеплення із ґрунтом. Працюють на схилах, на м’якому та глинистому грунті. Додатково розпушують землю.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *